lauantai 4. heinäkuuta 2015

Stop killing yourself slowly 3/3


Kuten aiemmissa osissa on käynyt ilmi, reilun kuuden vuoden tupakkariippuvuuden jälkeen yritin jälleen lopettaa tai pikemminkin koitin elää päivä kerrallaan ilman sitä viheliäistä pahetta ja ensimmäistä kertaa kuuteen vuoteen kokeilu saikin kunnolla tuulta siipiensä alle. Lopetin tupakoinnin omilla ehdoillani. Koko ajan hyväksyen sen mahdollisuuden, että pian saattaisin taas sortua, mutta tarpeeksi sitkeänä etten ainakaan sytyttäisi savuketta siitä kuuluisasta hetken mielijohteesta.

Jo kauan ennen tätä "virallista" lopettamista olin hankkinut sähkötupakan ihan vain kokeilumielessä ja vaikka useat tuttavat ja kaverit sanoivat, ettei edes kyseisellä kapistuksella onnistu lopettamaan nimenomaan oikeaa tupakoimista, niin päätin silti jättää puheet omaan arvoonsa ja kokeilla miten se tupakasta sähkötupakkaan siirtyminen omalla kohdallani toimisi. Vanha sähkörööki veteli näinä aikoina viimeisiään, joten tilasin jo tutuksi tulleelta nettisivustolta eli PaulSaarelta uuden laitteen ja pari, kolme viikkoa sen saapumisen jälkeen poltinkin viimeisen tupakkani.

Ihan alussa höyryttelin 12mg nikotiinia sisältävää nestettä, joka maultaan taisi olla vesimeloni ja sen varjolla lopettaminen sujui paremmin kuin uskalsin edes toivoa. Aamulla heräsin normaalisti, keittelin kahvit ja höyryttelin ennen kouluun lähtöä. Koulupäivät sujuivat pari viikkoa lopetuksen jälkeen jo melkein rutiinilla, eikä tupakka käynyt mielessä laisinkaan. Ellei sitä joka puolella leijailevaa savua ja ällöttävää hajua lasketa mukaan. Koulupäivien jälkeen höyryttelin sähkötupakkaa vähän miten sattuu. Jos näin kavereita, niin enemmän ja jos taas en, niin vähemmän. Ulkopuolelta saadut kommentit lopettamiseen liittyen olivat melkeinpä aina samankaltaisia. Alkuhämmennystä, jonka jälkeen positiivisia kehuja, tsemppejä sekä muuta vastaavaa ja todella usein lopettaminen ja siitä kertominen saivat aikaan pitkiä sekä mielenkiintoisia keskusteluja tupakkaan liittyen.

Sähkötupakka sen sijaan sai paljon negatiivisemman vastaanoton. Moni tuntui vähättelevän lopettamista nimenomaan sähkötupakan takia. Ties milloin tuli kommenttia, että "Ai sä et ookaan oikeesti lopettanu." tai "Sähän poltat tota laitetta enemmän ku mä tätä röökiä." ja tietenkin monen piti päästä myös pätemään siitä kuinka vaarallinen sähkötupakka on, mikä siinä mielessä huvittaa, sillä sähkötupakan neste sisältää: Aromeita, nikotiinia, propyleeniglykolia, glyserolia sekä deionisoitua vettä. Kun taas tupakka sisältää edellämainituista myöskin nikotiinia, propyleeniglykolia ja glyserolia ja niiden lisäksi ammoniakkia, asetonia, arseenia, bentseeniä, bentsopyreeniä, butaania, cadmiumia, DDT:tä, formaldehydiä, häkää, metanolia, naftaliinia, nikkeliä, titaania, tolueenia ja vetysyanidia (Merkitykset löytyvät täältä) eikä se vielä riitä, sillä tupakan täydellistä ainesosaluetteloahan ei varmasti saa käsiin mistään.

Palatakseni kuitenkin aiheeseen, alussa olin todella hämmentynyt siitä miten ihmiset suhtautuvat sähkötupakkaan ja huomasin jääväni pohtimaan tätä(kin) aihetta jonkin sorttisen kallonkutistajan elkein. Olisiko vastaanotto eri, jos kertoisin syöväni nykyään nikotiinipurkkaa vai voisiko sekin olla "huijausta" muiden ihmisten silmissä? Aistinko toteamuksissa kateutta ja nousiko vähättelyissä pinnalle katkeruus. Ken tietää, mutta jonkin aikaa analysoituani näitä vastaanottoja päätin vain lakata välittämästä ja alkaa nauttimaan siitä mitä olin tupakoimattomuudellani saavuttanut. Rahan säästön huomasi varmasti kaikista nopeiten, sillä opiskelijabudjetilla 35-50e viikossa on paljon. Seuraavaksi tajusin, että maistan paljon paremmin, en hengästy aseman rappusissa, yskiminen on vähentynyt ja kaikkien näiden pienten henkilökohtaisten voittojen ansiosta otin seuraavan askeleen ja vähensin sähkötupakan nesteiden nikotiinimäärästä kertaheitolla puolet, eli siirryin 12mg:sta 6mg:aan. Niin ja tietty shoppailin ansaitusti Ebayssä. Viikot kuluivat ja pikkuhiljaa tupakoiminen alkoi kuulostaa siltä, kuin se ei omaan elämääni koskaan olisi kuulunutkaan. Välillä vaihdoin sähkötupakkaa edellisen menettäessä tehoaan ja sähkötupakan nesteetkin vaihtelivat makujaan tutusta ja turvallisesta vesimelonista pettymyksen tuottaneeseen cappuccinoon ja siitä herkulliseen hedelmä miksaukseen sekä raikkaaseen mentholiin, joka onkin tällä hetkellä se lemppari.

Melkein jokaisen sähkötupakan nesteen sekä itse sähkötupakan olen tähän mennessä tilannut PaulSaarelta, jota on kyllä ihan pakko hieman ylistää. Asiakaspalvelu PaulSaarella on nimittäin aina ollut ihan älyttömän hyvää ja vastauksia kysymyksiin saa todella nopeasti. Myös hinnat ovat kohtuulliset ja uusia tuotteita tulee sivustolle aina silloin tällöin. Toimituskulut ovat melko halvat ja paketti saapuu ainakin yleensä perille 2-3 päivässä. Muistan myös, kun joskus keväällä olin tilaamassa uutta sähkötupakkaa vanhan tilalle ja kysyin chatissa jostain mieltä askarruttaneesta seikasta, niin vastauksen lisäksi sain vielä yllättäen 20% alennuskoodin ihan vaan sen takia, että asiakaspalvelijan mielestä oli niin "aurinkoinen ja kaunis päivä". Myös se on plussaa, että PaulSaaren (ja varmaan monen muunkin yrityksen) sivuilta näkee tarkalleen kaikki vanhat tilaukset ja näin ollen tiedän, että tupakoinnin lopettamisen jälkeen, 169 päivässä rahaa sähkötupakointiin on kulunut tasan 361,51€. Jos taas laskettaisiin suuntaa antava summa sille, kuinka paljon oikeaan tupakkaan olisi mennyt rahaa, niin 169 kerrottuna sanotaanko nyt vaikka kuudella eurolla on sellaiset 1014€, joten kyllähän se pistää vähän miettimään.. Ottaen huomioon, että olen ostanut sähkötupakan nesteiden lisäksi 4 eri sähkötupakkaa (yhteishinta noin 175€) ja niihin vielä varaosia, niin puolen vuoden nesteiden hinta jää kyllä melko alhaiseksi verrattuna tupakkaan.

Pelko repsahduksesta ei enää nykyään vaivaa mieltä ja vaikka kuinka yritän muistella menneitä, niin olisi vähintäänkin outoa kävellä nykypäivänä kauppaan, ostaa aski ja vielä sytyttää se savuke. Aikaakin on jo kulunut melkein puolisen vuotta siitä kun lopetin, joten voin melko turvallisin mielin sanoa, etten tupakkaa tule enää polttamaan. Sähköröökin nesteiden kanssa mennään nyt vaihtelevasti 4mg:ssa ja 0mg:ssa riippuen ihan fiiliksistä ja aina silloin tällöin tulee vastaan päiviä kokonaan ilman höyryttelyä. Pakko vielä loppuun mainita, että jos joku teistä harkitsee tupakoinnin lopettamista tai edes vähentämistä, niin tehkää se, ja tehkää se omalla tyylillänne! Ette varmasti tule katumaan :) 

6 kommenttia

 1. Ooh onnee tosi paljon tupakoinnin lopettamisesta! :D
  Arvostan ja kiitänkin, koska oon ite tosi herkkä tupakansavulle, nii aina tulee hyvälle mielelle ku kuulee et joku on onnistunu lopettamaan :3
  -Sestra

  VastaaPoista
 2. Hienoa! Itse olen lopettanut 2 kertaa syömällä tavallista purkkaa kun tulin raskaaksi . Vaikeeta se oli. Vedin polkka purkkaa kuin hullu, mutta päätös piti. Myöhemmin oon taas sortunut polttaa ja ihmettelen itsekkin miksi. Oon jopa lukenut stumppaa tähän. Tsemppiä sinulle ja kiitos kun jaoit tämän kanssamme! Yritän jälleen taas lopettaa<3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tsempit sinneki suuntaan ja kiitos itsellesi ^^ Toivottavasti vielä joku päivä onnistut!

   Poista
 3. Oon lukenu sun blogia jonkun aikaa, ja oot harvoja meikkibloggaajia joita luen. Oon itekin pitkään miettiny lopettamista, mut en koskaan sen pidemmälle. Näistä postauksista sain viimeinki sen motivaation että nyt lopetan! Kiitos siis ideasta, hyvät postaukset oli :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aww :'D Ihana kuulla! Onnea lopettamiseen ja kiitoksia !

   Poista

Kaikki kommentit on tervetulleita, mutta julkaisen vaan asialliset :)