tiistai 2. syyskuuta 2014

Mä oon selviytyjä #kutsumua


Okei, eli siis lukiolaisten liitto tai joku vastaava pisti tälläsen #kutsumua kampanjan pystyyn ja vaikka oottekin varmaan nähny näitä aiheeseen liittyviä kuvia tai muita versioita ihan tarpeeksi, niin tässä tää munkin #kutsumua aiheeseen liittyvä postaus nyt tulee. Säännöthän tähän hommaan meni siis näin


Näin olet mukana: Ota kuva kahdesta sanasta, joista toinen kuvaa sitä lokeroa, johon sinut itsesi on yritetty tunkea ja toinen sellaista ominaisuutta, jonka tahtoisit muiden itsessäsi näkevän ja muistavan. Vedä sitten viiva ensimmäisen sanan yli – sitä käyttävät jatkossa vain hölmöt. Halutessasi voit kertoa kuvatekstissä pidemmänkin tarinan! Jaa kuva tunnisteella #kutsumua ja haasta mukaan ne tyypit, joiden tarinan tahtoisit kuulla.

Muuntelin vähän noita sääntöjä oman mieleni mukaan niin ku tais aika moni muukin tehä ja lopputuloksena on tän postauksen sisältö. En ollu eka ihan varma, että haluunko edes lähteä tähän #kutsumua juttuun mukaan koska en tiedä muuttaako tää yhtään mitään. Loppuuko jonkun kiusaaminen, pahentuuko se vai mitä tapahtuu, mutta päätin nyt vaan heittäytyä mukaan ja kattoa mitä käy. On tää kuitenkin sen verran laajalle levinny "ilmiö", että pakkohan tähän oli lähteä messiin ja kun kiusaaminen kerran koskettaa mua, niin ku monia, monia muitakin, niin pitäähän sitä vastaan taistella, kun kerrankin on jotain tällästä meneillään. Kaikki se fyysinen ja henkinen väkivalta, ahdistelu, omaisuuden turmeleminen, ylilaudat & nettikiusaamiset on kuitenki syöny musta niin ison osan, että nyt kun on tilaisuus, niin mä kans haluun puhuu tästä.Tossa videolla kerroin vähän mun mielipiteitä kiusaamiseen liittyen ja jos ei jaksa kattoa esipuheen jälkeen alkavaa maskeeraus operaatiota, niin voi kelata suoraan kohtaan 09.10. Eipä tossa nyt varmaan hirveesti mitään uutta asiaa tullu, mutta pääasia on se, että sain oman mielipiteeni nyt sanottua siitä kiusaamisesta. Eli siis sen, ettei sillä saavuta mitään ja että se on perseestä. Mainitsin videolla myös siitä, että tässä #kutsumua haasteessa tai kampanjassa moni on kiittänyt niitä entisiä (ellei peräti nykyisiäkin) kiusaajia kuvateksteissään siitä, että se kiusaaminen on tehnyt niistä kyseisistä henkilöistä vahvempia. Mä ymmärrän kyllä idean niiden kiitosten takana ja arvostan sitä elettä, mutta ite en kuitenkaan kiitä yhtäkään mun kiusaajaa. Niin kylmältä ja "anteeksiantamattomalta" kuin se kuulostaakin. Mä oon antanu monille kiusaajille sen kiusaamisen anteeks mikä riittää mulle, mutta en mä voi unohtaa sitä kipua saati ongelmia joihin kiusattuna oleminen johti. Niin ja se vahvuus, sen mä koen tulevan vain ja ainoastaan musta itsestäni. Mä oon se joka nous sieltä syvyyksistä ja mä ihan itse sain elämänhalusta kiinni. Ei kiusaajat. Siihen ylöspäin nousuun ne ei nimittäin vaikuttanu tippaakaan. Ne vaan sai mut putoamaan kovempaa vauhtia sinne pohjalle. Mitäs sitten, jos oisinki luovuttanu? Oisko ihmiset siinä vaiheessa sit kiitelly kiusaajia, kun ne yritti tehä musta vahvan? Tuskin. Anyways se mun pointti oli, että kiitän vain ja ainoastaan itteäni, sekä mua auttaneita ja tukeneita ihmisiä siitä, että oon selvinny ja että oon vielä tässä. 

Kiusaajille mä haluun vielä sanoa, että miettikää vähän mitä sanotte tai teette, koska jälkiseuraukset voi joissain tapauksissa olla peruuttamattomia ja karma is a bitch. Kiusatut taas, muistakaa että te ette oo yksin ettekä te ansaitse sitä kiusatun roolia. Kertokaa siitä kiusaamisesta jollekin, älkää vähätelkö itseänne, älkääkä varsinkaan alkako vertailemaan niitä henkisiä saati fyysisiä haavoja kenenkään kanssa. Kiusaaminen pitää aina ottaa vakavasti.

46 kommenttia

 1. Itse pystyisin antamaan kiusaajille anteeksi,
  mutta unohtaa enä voisi koskaan.
  Se olo mitä ne tuottaa mulle on hirveä.
  Ne arvet mitkä mun mielessä on ovat peruuttamattomat.
  Jotenkin oon vaan niin pehmee ihminen,
  sillä vaikka haluaisin en pysty vihaamaan kiusaajiani...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, unohtaa ei oikein pysty, mut must tuntuu ettei tarviikaa :) Ja ehkä se on ihan hyvä ettet pysty. Vihaa täs maailmas on jo ihan tarpeeks

   Poista
  2. Enpä oikein tiedä, jos unohtamisella tarkoitetaan sitä että ei oikeesti oikeesti edes muista koko asiaa niin silloin se lienee liika vaadittu, toisaalta taas ajattelen anteeksiannon tarkoittavan sitä että vastapuolelle ei enää kanna kaunaa. Ja se ettei enää kanna kaunaa tarkoittaa sitä ettei niitä pahoja tekoja automaattisesti mieti, ei vaikka se pahantekijä tulisikin vastaan. Ei vuosien kiusaamista varmaan kukaan unohda kokonaan, mutta siitä kiusatun roolista on mahdollista päästää irti. Ja siihen tarvitaan sitä jonkintasoista unohtamista, joka yleensä tulee sen anteeksiannon kautta. Toki se on pitkä ja kivinen tie, mutta eipä se erityistä herkkua ole elää niinkään että muistelee päivittäin jotain vuosien takaisia vääryyksiä joille ei enää näin jälkikäteen kuitenkaan voi mitään. Vääryyksiä jotka leimaavat sinua omissa silmissäsi, mutta jotka ovat näkymättömiä kaikille niille uusille tuttavuuksille joita vastaan tulee.

   Kostaminen saattaa tuntua oikeudenmukaiselta ja hyvältäkin idealta, mutta loppujen lopuksi se paska olo mikä siitä kiusaamisesta tulee on sellainen että harva sitä ihan oikeasti toivoo kenellekään. Edes niille kiusaajille. Monet tuntuvat sillä kostollakin lähinnä hakevan sitä että se vastapuoli oikeasti ymmärtäisi tekojensa seuraukset ja mahdollisesti osaisi olla oikeasti pahoillaan siitä mitä teki, mutta en usko että kiusaajan empatiakapasiteetilla tämän skenaarion toteutuminen olisi kovin todennäköistä.

   Tämä kutsumua-kamppis on mielestäni siitä hyvä että siinä tulee hyvin ilmi se kuinka hemmetin yleistä tuollainen haukkuminen on, ja kuinka pitkään ne haukkumasanat muistaa. Lyhimmillään kahdella sanalla kerrotun tarinan teho ei riipu osallistujan kirjallisista kyvyistä ja osallistumiskynnys on todella matala koska paperille ei tarvitse vuodattaa koko elämäntarinaa paikka- ja yhteystietoineen. Ellei halua. Uskon tämän nostaneen kiusaamisen monen työpaikankin kahvipöytäkeskusteluihin ilman että kenenkään on erityisesti tarvinnut ottaa omille harteilleen sitä taakkaa keskustelun avauksesta, se voi olla monelle varsinkin kiusaamistaustaiselle aika kovakin pala avata suutaan aiheesta. Mitä enemmän puhetta sen enemmän varmasti tulee myös tekoja. Toivottavasti sellaisia jotka toimisi edes jotenkin...

   Vihaaminen kuluttaa vaan turhaan omia voimia, jos siihen ei pysty niin ei kannata olla pahoillaan.

   Poista
  3. Jep, en osaa tähän muuta sanoa, ku että oon täysin samaa mieltä sun kanssas :) Toivotaan et tää tosiaan herättää mahollisimman paljon keskustelua tää kyseinen kampanja !

   Poista
 2. Ja muakin on sis kiusattu koko peruskoulun ajan, mutta onneksi se ei koskaan ole ollut fyysistä..
  Ja nyt lukiossa sama kiusaaminen on jatkunut....

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. :/ Kyl se henkinen helvetti on ihan yhtä "paha" ellei pahempiki ku fyysinen.
   Tai no ei niitä varmaan pysty, eikä kannatakaan vertailla.

   Poista
 3. oi miten aidonnäkönen maskeeraus! hetken jo luulin et noi oli aitoja haavoja iholla mut sit ajattelin et nehä onki taas aivan mahtava maskeeraus :'3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aww :'3 Kiitos paljon ! Hyvä jos näytti aidoilta :p

   Poista
 4. aevan mahtavaa taas jälleen kerran. samaistuin parhaiten tohon "se jättää jälkensä".. noh, niinhän se meille kaikille. itse nyt vielä parikymppisenä ja kiusaamisen vuosia sitten taakse jättäneenä pillahdan itkun kriittisestä palautteesta koska en osaa ottaa sitä vastaan, en uskalla liikkua yksin ihmisjoukkojen ohi varsinkaan ahtailla käytävillä tai muilla vastaavilla, saatan kuvitella että lähistöllä nauravat ihmiset nauravat juuri minulle ja toisinaan epäilen rehellisiä ystäviäni "pettureiksi" sen jälkeen kun ne entiset "ystävät" ovat aikanaan rikkoneet lupauksia ja kääntyneet kiusaajiksi. Tarkoitus ei ollut vuodattaa tai pyytää mitään PELASTA MINUT-apua. Kunhan kerroin tähän samaan syssyyn tuosta jälkien jättämisestä. Ja pietu, et ole vahva, olet _super_vahva! Tsemii sulle jatkoo :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Isot kiitokset ja joo en ottanu tota mitenkää vuodatuksena ! Mul on itseasias ollu ihan samankaltasii ajatuksii aina välillä :s Se on aika pelottavaa ku välit menee hyvien ystävien kanssa ja ne tietää niin paljon sellasia henk.koht juttuja susta.. Mut kiitos vielä sulle ja tsemit takas päin :3 !

   Poista
  2. Kiitän ja kumarran ja jep, ehk pelottavinta ku joku tietää henk.kphtasii asioita ja pelkää et ne levii..omalla kohalla sitten yritettiin kuraattorin kanssa ratkoa näitä ongelmia mutta Se kaatui siihen ettei kuraattorilla pysynyt suu supussa täysi-ikäisyydestäni huolimatta. Sitten päiviteltiin että mitenkäs en luota ihmisiin :D sillon harmitti, nyt lähinnä naurattaa toi toiminnan typeryys :D

   Poista
  3. Niimpä ! Ja eikä :DDD Aika helevetin ironista touhua, ei muuta voi sanoo.. Onneks pystyt jo nauraa sille :D

   Poista
 5. Joo kyll se oli Suomen Lukiolaisten Liitto joka tän #kutsumua -kamppanjan pisti pystyyn, ja kamppanja taas sai alkunsa jonkun liittolaisen fbpäivityksestä muistaakseni... Jännä miten tää kamppanja on saanu monet ihmiset tulemaan tähän juttuun mukaan parissa päivässä (:

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No nii mä vähä muistelinki :) Ja älä vaa ! Super siistiii

   Poista
 6. Törkeän upeat maskit. Oon tosi pahoillani kaikesta mitä sulle on tehty ja miten sua on kiusattu. Mutta pakko sanoa: sä olet aivan HELVETIN lahjakas meikkaaja, valokuvaaja ja kuvienkäsittelijä. Todella! Oikeasti. Sä oot niin rohkea kun meet noin rohkeet meikti päällä kouluun ja keskustaan, 99% meistä ei uskaltais. Sä oot rohkea, sä oot kaunis ja sä oot ennenkaikkea luova ja mielettömän lahjakas. Susta voi tulla niiiiin vaikka mitä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Äääää olipas ihanasti sanottu ;___; Kiitos ihan älyttömästi ! <3

   Poista
 7. Oon miettiny ihan samaa, miks ihmeessä kaikki kiittää kiusaajiaan? Ok, en ois just tällänen kun nyt oon, jos mua ei olis kiusattu, mutta vaikee uskoa, et oisin jotenki "huonompi" tai heikompi ihminen ilman sitä kiusaamista. Ku kattoo sellasia kavereita, joita ei oo kiusattu, ainakaan pidempiaikasesti/säännöllisesti tai miten sen nyt sanois, ni ei niiltä puutu mitään sellasta mitä mulla on. Toisten mukaan ne ei vaan voi ymmärtää miltä kiusattuna oleminen tuntuu, mutta ei oikeestaan voi kukaan muukaan muuta kuin omasta puolestaan, kaikkihan ottaa sen vähän eri tavalla...

  Täytyy vielä kerätä rohkeutta, josko tuon uskaltais itsekin omalla naamallaan tehdä, tuskinpa siitä haittaakaan on :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niiih, aattelen ihan samalla tavalla. En jotenki vaa usko et oisin yhtää tän heikompi ilman sitä kiusaamista. Tietyt tilanteet saattais tietty tulla yllätyksenä, jos niitä ei ois jo kokenu (no shit), mut kyl mä uskon et mä oisin aika samanlainen ja mahollisesti paljon onnellisempikin. Kuitenki se kiusaaminen on koskettanu itteä, mut on se sit koskettanu paljon kavereita ja ystäviäkin ja sitä kautta myös mua. Eli jos ei kiusaamista ois, nii mä en ois tuntenu sitä pahaa oloa siitä, että mua kiusataan enkä siitä, että mun kavereita kiusataan :/ Mikä loogisesti ajateltuna vois olla aika iso tekijä hyvässä fiiliksessä ja onnellisuudessa.

   Tee ihmeessä !! :)

   Poista
 8. Tosi pysäyttäviä kuvia ja hieno idea. Tosi vahva sanoma. :)

  VastaaPoista
 9. Hienosti toteutit tän, näyttää tosi aidoilta noi maskit! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiiiitokset ja kiva jos näyttää sunki silmää aidoilta ^^ Se oli tarkotuski

   Poista
 10. Ooi Pietu oot nii ehaana :3 tui

  VastaaPoista
 11. Moi! Oot tosi lahjakas ja taitava meikkaamaan ja maskeeraan! Muutenki sulla on tosi hyvä oma tyyli ja juttus, arvostan sua tosi paljon vaikken ihmisenä tunnekkaan :) ! Ootko aatellu ottaa vielä jotain lävistyksiä? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka, isot kiitokset ja en tiiä ! Bridgestä oon jo vuosia haaveillu, mut saa nähä otanko sitä koskaan :D

   Poista
 12. Ihana kuinka oot noissa kuvissa oma paljas itsesi ilman mitään.
  Olet niin kaunis ihminen sekä mieleltäsi että persoonaltasi. Olet vahvempi kuin yksikään haukkujasi! Voimia tosi tosi tosi paljon. :3

  VastaaPoista
 13. Sie vedit tän homman kyllä täysillä taas kotiin. Omperäinen ja koskettava idea, rumat sanat tosiaan viiltää syvälle. Hyvä sie ja tsemppiä tulevaan, olet todella upea ja lahjakas!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin ne tekee, mut kiiiitos ihan älyttömästi ! c::

   Poista
 14. voinpahan kerrankin sanoa, että tuli katsottua näkemisen arvoinen youtube-video. lienet aika asiallinen tyyppi, ja olen ihan samaa mieltä sanojesi kanssa. (--:

  VastaaPoista
 15. Iha sairaan siisti maskeeraus, näyttää iha aidoilta! Oot tosi lahjakas meikkaaja/maskeeraaja ja osaat tosi hyvin yhdistellä kaikenlaisii värei yms. Sul on myös iha käsittämättömän upee tyylitaju, tykkään tosi paljon :3 Ihailen miten uskallat olla ihan oma itsesi, pukeutua/meikata miten itse haluat välittämättä muiden mielipiteistäi. Arvostan sua ja sunlaisia ihmisiä! Rakastan kattoo sun videoita, koska sun ääni on niin ihana. Se on niin ihanan rauhottava ja lempee ja saat mut aina hyvälle tuulelle. Voimii ja haleja sulle! :'3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. C: Voi kiitos ! Hyvä jos tykkäät ja et noi näytti sustaki aidoilta :3 Kiiiitos, kiitos, kiitos ja halit takasin ! <3

   Poista
 16. Oot vaan niin lahjakas ja sulla on ihan tajuton mielikuvitus! En olis ikinä ite keksiny tollasta toteutusta tälle kampanjalle :) Sä oot hieno ja vahva ihminen! Oo vaan oma ittes nii pääset pitkälle :3

  VastaaPoista
 17. Olet tehnyt tämän haasteen ihan uskomattoman upeasti. Minun mielestä tämä on hieno, koska arvethan nuo sanat aina jättää. Tsemppiä tulevaisuuteen, toivon, että lisää arpia ei sinulle enää ilmaantuisi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin ne jättää ja samaa toivon minäkin :) Kiitos paljon !

   Poista
 18. Pietu oikeesti! Luulin jo et oot tullu hulluks! Noi on liian aidon näköset! :(.... :) :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. XDD Aww.. Emmä tän hullummaks tästä toivottavasti mee ja hyvä jos näyttää aidoilta :P Se oli tarkotuski

   Poista
 19. Mut emo ei oo haukkuma sana! Ellei sitä niiku muotoile jotenki eri taval.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Riippuu vähän missä tilanteessa se sanotaan, kuinka usein sitä sanotaan ja miten se sanotaan :) Ei homokaan oo, mut jos sitä kuulee kerran, pari päivässä useen vuoden ajan, nii ei se enää kovin hyvältäkää tunnu. Kun tietää kuitenki, että se on tarkotettu loukkaukseks ja et se sen sanan hokija haluu nimenomaan satuttaa sua.

   Poista
 20. Sä oot aivan mahtava meikkaaja <3 tollaset taidot o harvinaisia muista käyttää niitä toooosi paljo <3 :3

  VastaaPoista

Kaikki kommentit on tervetulleita, mutta julkaisen vaan asialliset :)